Advertentie

Verkiezingskoorts leidt tot explosieve situatie in Midden-Oosten

Het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen is de voorbije dagen weer fors geëscaleerd. Twee dagen lang bombardeerde het Israëlische leger stellingen van de radicale Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook. Het grootscheepse offensief is ingegeven door electorale motieven.

(tijd) - Politiekantoren, veiligheids- en overheidsgebouwen en wapenopslagplaatsen van de radicale Palestijnse beweging Hamas kregen zaterdag en zondag een Israëlisch bommentapijt over zich heen. Ook smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte kwam onder Israëlisch vuur te liggen Het offensief kostte aan bijna 300 mensen het leven, onder hen zowat een derde burgerslachtoffers.

En de Israëlische autoriteiten sluiten niet uit dat het offensief de volgende dagen nog uitgebreid wordt. Zelfs een grondoperatie of een gedeeltelijke herbezetting van de Gazastrook lijkt tot de mogelijkheden te behoren. De joodse staat mobiliseerde alvast duizenden reservisten.

Bestand 

Dat Israël actie zou ondernemen tegen Hamas, viel te verwachten. Nadat de radicale Palestijnse beweging zowat anderhalve week geleden een zes maanden oud bestand met Israël opgezegd had, schoot ze de voorbije dagen immers tientallen raketten af op Israëlische dorpen aan de grens met Gaza.


Maar de Israëlische reactie was veel scherper dan verwacht. Toch hoeft de omvang van het Israëlische militaire offensief niet helemaal te verbazen. Binnen zes weken trekken de Israëli’s naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Volgens de laatste peilingen stevent de rechtse oppositiepartij Likoed van oud-premier Benjamin Netanyahu af op de zege. Een van de redenen voor zijn goede score in de peilingen is zijn harde houding tegenover de Palestijnen.

Achterstand

Door nu hard op te treden tegen Hamas hoopt de huidige regeringspartij, de centrumpartij Kadima die met huidig minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni als kopstuk naar de stembusslag trekt, ongetwijfeld wat van die achterstand op Likoed goed te maken en liefst zelfs om te buigen in een voorsprong.

De vraag is evenwel of Israël de doos van Pandora niet geopend heeft met zijn grootschalige actie. Hamasleider Khaled Meshaal riep zaterdag al op tot een derde intifada, een opstand tegen Israël. De operatie verhitte de voorbije dagen ook al de gemoederen in de Arabische wereld. In verschillende landen werden Israëlische vlaggen verbrand. En Syrië liet al weten de indirecte vredesonderhandelingen met Israël ‘in de huidige omstandigheden’ op te schorten.

Het valt ook niet uit te sluiten dat de Libanese militie Hezbollah door het Israëlische offensief in Gaza weer wakker geschud wordt en haar geschut op het noorden van Israël richt. En wat als Israëlische bommen per ongeluk op Egyptisch grondgebied belanden tijdens de bombardementen van de smokkeltunnels tussen Egypte en Gaza?

Obama 

Een ding staat in elk geval vast: de volgende president van de Verenigde Staten, Barack Obama, mag ruim drie weken voor zijn eedaflegging weer een prioriteit toevoegen aan zijn al indrukwekkend takenlijstje. Hij mag de volgende vier jaar proberen te realiseren wat zijn voorganger, George W. Bush, acht jaar lang beloofde maar niet wist te verwezenlijken: vrede brengen in het Midden-Oosten.

Benijdenswaardig is die opdracht zeker niet. Want niet alleen Israëli’s en Palestijnen leven op gespannen voet; ook in de Palestijnse gemeenschap woedt een heuse machtsstrijd tussen Hamas en de gematigde Fatah-beweging van president, Mahmoud Abbas. Zolang de Palestijnen de rangen niet opnieuw sluiten, zijn vredesinitiatieven sowieso gedoemd te mislukken.

Goede voornemens 

De internationale gemeenschap lijkt voorlopig dan ook niet veel meer te kunnen doen dan te hopen dat de beëindiging van de huidige geweldgolf bovenaan de lijst met goede voornemens staat van Hamas en de Israëlische overgangsregering. In het belang van de Palestijnse en Israëlische bevolking. Want burgerslachtoffers zijn onvermijdelijk als het conflict nog meer escaleert. Maar evenzeer in het belang van de hele wereld. Want anders bestaat het risico dat het hele Midden-Oosten meegesleurd wordt in het conflict tussen Hamas en Israël. En zou het Midden-Oosten wel eens een erg explosief 2009 tegemoet kunnen gaan. LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud