Verschilpunten binnen de centrumrechtse coalitie

Bondskanselier Angela Merkel. ©EPA

De Duitse kiezer heeft Merkel een mandaat gegeven om een centrumrechtse coalitie op te zetten. Maar er blijven netelige kwesties tussen de christendemocratische CDU, de Beierse CSU en de liberale FDP.

(tijd) - De christendemocratische CDU, de Beierse CSU en de liberale FDP staan immers niet op alle punten hetzelfde beleid voor. Een overzicht.

Belastingen

Belastingverlaging staat op het programma van de drie partijen. De FDP wil een forse belastingvermindering van 35 miljard euro. Daarvoor wil ze het stelsel veranderen en nog maar drie belastingschalen overhouden.

De CDU is veel voorzichtiger en wil belastingverlagingen in functie van het begrotingstekort.

De CSU wil ook belastingverlagingen maar niet als daarvoor besparingen in de sociale zekerheid moeten worden doorgevoerd.

Financiƫle reglementering

De FDP is niet tegen meer financiƫle regulering, maar is er erg voorzichtig mee. Ze wil ook de rol van de overheid beperken in het redden en financieren van de banksector.

Justitie

De FDP is sterk tegen de plannen van de CDU/CSU om het leger in te schakelen voor de interne veriligheid. De FDP is eveneens sterk tegen het bijhouden van computeractiviteiten van individuen.

Tewerkstelling

Angela Merkel heeft al laten verstaan dat de plannen van de FDP om het ontslagrecht te versoepelen niet zullen doorgaan. De FDP wil ook de federale aanpak van de werkloosheid vervangen door een regionale aanpak.

Buitenlands beleid

De CDU/CSU is tegen een toetreding van Turkije tot de EU. De FDP is niet principieel tegen, maar vindt dat Turkije niet voldoet aan de vereiste criteria.

Defensie

De CDU/CSU willen de dienstplicht behouden, terwijl de FDP een professioneel leger wil.

De FDP wil ook dat de VS hun kernarsenaal uit Duitsland weghalen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud