Vertrouwen Bush in naaste medewerkers geschokt

(belga) - Het vertrouwen van VS-president George W. Bush in zijn hoogste raadgevers, in het bijzonder zijn plaatsvervanger Dick Cheney, is danig aangetast door Plamegate. Dat schrijft het weekblad Time, dat zich baseert op een anonieme functionaris van het Witte Huis.

Als eerste gevolg van Plamegate - het lekken naar de pers van de CIA-identiteit van Valerie Plame, echtgenote van ex-diplomaat en oorlogstegenstander Joe Wilson - werd vrijdag de stafchef van Cheney, Irving Lewis Libby in staat van beschuldiging gesteld wegens, onder andere, meineed. 'Scooter' Libby, die mogelijk dertig jaar moet brommen, nam daarop ontslag uit zijn functie.

Volgens de anonieme zegsman is ook het vertrouwen van Bush in Karl Rove, stafchef van het Witte Huis en spin doctor van de president, en in zijn kabinetschef Andrew Card gekelderd. Ook Rove wordt geciteerd in Plamegate. Libby, Rove en Card waren leden van een 'cabal', een select clubje, topfunctionarissen dat opereerde onder de naam WHIG, White House Iraq Group, en dat sinds het voorjaar van 2002 actief ijverde voor een militaire invasie van Irak.

Bush heeft aldus "zijn vertrouwen verloren in de drie personen naar wie hij het meest luisterde", aldus nog de zegsman in Time. "Het probleem is dat de president geen personeelswissels wil".

Enkel met zijn vrouw Laura en met minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gaat Bush nog op dezelfde manier om, weet Time. Het weekblad gaat er dus vanuit dat Bush volkomen onwetend was van de 'strafactie' van Libby tegen Plame en Wilson, omdat Wilson het verhaal van Iraks aankoop van uranium in Niger, dat zelfs Bush' jaarlijkse State of the Union haalde, volkomen ondergraven had.

Als gevolg van Plamegate en het mediabeeld van een president die niet wist wat er achter zijn rug werd bekokstoofd, is het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in haar president eveneens verder gekelderd. Nog 39 procent staat achter het beleid van Bush, zo moet blijken uit een zondag gepubliceerde peiling van de Washington Post en ABC News.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud