Advertentie

Vier beschuldigden 9/11 tegen opschorting

Vier van de vijf mannen die in Guantanamo opgesloten zitten omdat ze de aanslagen van 11 september 2001 zouden beraamd hebben, hebben woensdag tijdens een hoorzitting geprotesteerd tegen een schorsing van de gerechtelijke procedure tegen hen.

(belga) - Het gaat om het zelfverklaarde brein achter de aanslagen Khaled Sjeikh Mohammed, Ali Abd al-Aziz, Wallid ben Attash et Mustapha Ahmed al-Hawsawi. Enkel Ramzi ben al-Shaiba, wiens mentale toestand normaal gezien deze week onderzocht zal worden, was niet tegen een opschorting.

De vijf riskeren de doodstraf.

Rechter Stephen Henley schorste de hoorzitting na tien minuten.

Het Pentagon kondigde woensdag aan dat het de detentieprocedures op Guantanamo zou herbekijken nadat de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama dinsdag bevolen had de vervolging van gevangenen op Guantanamo met 120 dagen op te schorten.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had de Democraat beloofd Guantanamo in Cuba te sluiten. In die militaire gevangenis vertoeven nu nog 245 terreurverdachten. Velen van hen zitten er al zeven jaar, zonder aanklacht of proces. Slechts tegen zowat twintig van hen loopt momenteel een vervolging wegens oorlogsmisdaden. Onder die aangeklaagden horen ook de vijf die achter de aanslagen van 11 september zouden zitten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud