Vier ontvoerde Russische diplomaten gedood in Irak

Volgens de website van een terroristische groepering zijn vier Russische diplomaten in Irak geëxecuteerd. Bij andere aanslagen in het land kwamen zondag minstens 21 mensen om het leven. Uitgerekend vandaag stelde premier al-Maliki een plan van nationale verzoening voor.

(belga) Vier Russische diplomaten, die begin juni ontvoerd werden in de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn geëxecuteerd. Dat heeft de raad van de moejahedin in Irak, die gedomineerd worden door de terroristische groepering al-Qaida, zondag aangekondigd op een website.

De groepering had woensdag op een islamitische website al haar 'beslissing' meegedeeld om de vier diplomaten te executeren. 'De islamitische rechtbank van de raad van de moejahedin in Irak heeft een oordeel geveld over de gegijzelden en beslist dat ze gedood moeten worden', luidde het toen.

Ze voegde eraan toe dat de beslissing werd genomen nadat een ultimatum van 48 uur aan de Russische overheid, om tegemoet te komen aan haar wensen, was verstreken.

De vier Russen werden op 3 juni ontvoerd in Bagdad. Een vijfde diplomaat werd toen doodgeschoten.

De echtheid van de verklaring van zondag is nog niet bewezen.

Aanvallen en aanslagen

Bij verschillende aanvallen en aanslagen in Irak zijn zondag zeker 21 mensen om het leven gekomen. Een zestigtal mensen raakte gewond.

In en rond Baaquba, 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad, verloren elf mensen het leven bij vijf verschillende schietincidenten. Onder hen vier agenten en vier soldaten. Zeven mensen raakten gewond.

Twee mensen kwamen om toen een bomauto ontplofte bij de zetel van de sjiitische SCIRI-partij (Hoge Raad voor de Islamitisch Revolutie in Irak), gevestigd op 25 kilometer van Mosoel.

In het centrum van Bagdad ontplofte een bom op een markt. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakten 23 anderen gewond.

Bij een andere aanval in de hoofdstad werd een agent gedood toen een bomauto ontplofte in de wijk Zayouna.

In de buurt van een ziekenhuis in de hoofdstad stierven twee burgers toen een bom ontplofte aan een controlepost van het leger.

In Amara, zo'n 360 kilometer ten zuiden van Bagdad, werd een tolk van het Britse leger door gewapende mannen gedood toen hij zijn huis verliet.

Verzoening

De Iraakse premier Noeri al-Maliki heeft zondag een plan van nationale verzoening voorgelegd aan het parlement. Met dat plan wil hij het geweld in het land indammen en verhinderen dat Irak afglijdt in een open burgeroorlog.

Al-Maliki stelde zijn plan met 28 punten zondag voor in het parlement in Bagdad. Het plan voorziet onder meer in een ontwapening van de milities, amnestie voor een deel van de 28.000 gevangenen, en een dialoog met bepaalde soennitische opstandelingen.

De huidige regering is al twee maanden aan de macht. Washington wil zijn troepen echter alleen terugtrekken op voorwaarde dat de Iraakse manschappen de veiligheid in Irak zelf kunnen handhaven.

In het centrum van Bagdad ontploften zondag opnieuw enkele bommen. Daarbij vielen twaalf doden en tientallen gewonden.

Al-Maliki hoopt dat hij een greep kan krijgen op de veiligheid door de dialoog aan te gaan met de gewapende groeperingen. Toch benadrukte hij ook iedereen 'die Iraaks bloed aan zijn handen heeft' voor het gerecht berecht zal worden. De regering hoopt alle religieuze leiders en stamleiders bij het plan te betrekken. De parlementsleden zullen zich in de loop van de dag over het plan beraden.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud