VN eisen opening toegangen tot Gaza

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Israël vrijdag dwingend opgeroepen, de toegangen tot de Gazastrook te openen. Zoniet dreigt de zieltogende economie in het sinds kort door de Hamasweging gecontroleerde Palestijnse gebied volledig in te storten.

(belga) Nieuw cijfermateriaal van de Wereldbank geeft aan dat alleen al in de voorbije maand 3.190 onderneminkjes de deuren hebben moeten sluiten, met een toename van de al astronomische werkloosheid met 65.000 mensen tot gevolg. Door de jarenlange bezetting en de ijzeren greep die Israël ook na de "eenzijdige terugtrekking" op het gebied houdt, kampen niet minder dan tweederde van de gezinnen in Gaza tegen de armoede.

Als het restant van de economie in de Gaza nog verder wordt vernield, zo waarschuwde Ban in een communiqué, zal eerlang iedereen in Gaza afhankelijk worden van externe hulpverlening.

De VN-topman riep Israël op, de check points met Gaza weer te openen opdat humanitaire voorraden en commerciële goederen weer naar het gebied kunnen gebracht worden.

Overigens heeft Israël ook de doorgangen tussen Gaza en Egypte afgesloten, waardoor meer dan 4.000 in Egypte gestrande Palestijnen niet kunnen terugkeren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud