Advertentie

VN-expert: 'Operatie Israël in Gazastrook illegaal'

©EPA

De recente Israëlische militaire operatie in de Gazastrook was niet alleen illegaal, ook de mensenrechten werden overtreden. Dat heeft een expert van de Verenigde Naties maandag laten verstaan.

'Door het feit dat de gevechtszone zo dicht bevolkt was met burgers, konden de wapens die ingezet werden, op geen enkele manier legaal gebruikt worden om de operaties uit te voeren', zei Richard Falk voor de Mensenrechtenraad in Genève.

Alleen al het gegeven dat er aan Palestijnse zijde 1.434 doden vielen, en aan Israëlische zijde 13, was reden genoeg om aan de legaliteit van de operatie in twijfel te trekken, klonk het.

Falk legde ook de nadruk op het feit dat Israël weigerde om Palestijnen uit de oorlogszone te laten vertrekken. 'Zo'n oorlogsbeleid zou behandeld moeten worden als een nieuw soort misdaad tegen de mensheid', aldus Falk. Net zoals andere vertegenwoordigers van de Verenigde Naties (VN) roept hij op om een onderzoek naar oorlogsmisdaden, langs beide zijden, op te starten.

Als er in een verder stadium individuen verantwoordelijk gehouden kunnen worden, dan kan een 'interim-tribunaal opgericht worden voor Gaza'. Volgens legerstafchef Gaby Ashkenazi hebben Israëlische soldaten geen burgers in koelen bloede doodgeschoten. Als er toch individuele gevallen aan het licht komen, zullen er sancties volgen, beloofde hij.

Ook Olivier de Schutter, speciaal rapporteur voor het recht op voedsel, diende een rapport in waarin negen experts van de VN de militaire operatie en de blokkade van de regio veroordelen. De experts drukten hun bezorgdheid uit over het feit dat beide zijden burgers gebruikten als menselijk schild. Zowel de Schutter als Falk noemde het afvuren van Palestijnse raketten tegen Israëlische burgers onwettelijk.

Aharon Leshno-Yaar, de Israëlische ambassadeur in Genève, verklaart dat het rapport het terroristische gevaar tegen Israël minimaliseert. Volgens de ambassadeur heeft Israël de operaties uitgevoerd in overeenstemming met het internationaal humanitair recht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud