VN geven onderzoeksmissie naar Jenin op

(belga) VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft beslist om de VN-missie naar het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever op te heffen. Dat heeft Kiéran Prendergast van de Verenigde Naties dinsdagavond gezegd.

De hulp-secretaris-generaal, bevoegd voor politieke kwesties, stelde dat het er naar uitziet dat Kofi Annan na de verklaringen van Israël de VN-missie officieel zal ontbinden. Het Israëlische kabinet weigerde dinsdag andermaal elke samenwerking met de VN-missie die moest uitzoeken wat er precies is gebeurd in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin.

"Ik heb de VN-raad op de hoogte gebracht", aldus Prendergast, die de pers even te woord stond vooraleer hij zich naar de gesloten vergadering van de Veiligheidsraad begaf. De diplomaat zei ook nog dat de situatie op het terrein zo snel verandert dat het alsmaar moeilijker zal worden om precies te achterhalen wat er in het kamp van Jenin is gebeurd.

Volgens mediaberichten is Israël intussen begonnen zijn soldaten terug te trekken uit de Palestijnse stad Hebron en een aantal dorpen. In Bethlehem verlieten zesentwintig Palestijnen de geboortekerk.

Het conflict tussen de VN en Israël is daarmee weer op de spits gedreven. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei te vrezen voor de volledige isolering van Israël omdat hij niet verwacht dat de VS hun veto zullen stellen wanneer de Veiligheidsraad voet bij stuk houdt. De Veiligheidsraad beraadt zich dinsdag over een reactie.

De Palestijnse minister van informatie Yasser Abed Rabbo noemde de weigering een "schandaal" en vroeg de VN-veiligheidsraad sancties te nemen tegen Israël.

Toch meent Peres dat Israël gelijk heeft wanneer het de VN niet de keuze wil laten welke militairen zullen worden ondervraagd over het militaire optreden in Jenin. De verantwoordelijkheid voor de operatie ligt niet bij de militairen maar bij het veiligheidskabinet, aldus Peres. Israël is vooral bevreesd dat het VN-rapport zou leiden tot de internationale vervolging van militairen.

De Palestijnen beweren dat Israëlische militairen zich in Jenin te buiten zijn gegaan aan een slachtpartij. Ook Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International, zei na afloop van een bezoek aan Jenin dat er geloofwaardige aanduidingen zijn voor "zware schendingen van het humanitaire volkerenrecht en de mensenrechten".

Intussen onderhandelen Amerikaanse en Britse experts met Israëlische regeringsverantwoordelijken over een regeling om de belegering van de Palestijnse president Yasser Arafat ongedaan te maken. Israël stemde zondag in met een Amerikaans voorstel om de door Israël gezochte moordenaars van de Israëlische minister van Toerisme Zeevi door Britten en Amerikanen te laten bewaken. In ruil krijgt Arafat zijn bewegingsvrijheid terug.

Palestijnse onderhandelaars stelden voor de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem een gelijkaardige oplossing voor. De dertig Palestijnen die door Israël worden gezocht zouden voor een Palestijnse rechter komen en dan worden overgedragen aan Britse en Amerikaanse bewakers.

Hana Nasser, de christelijke burgemeester van Bethlehem, heeft Arafat gevraagd een oplossing voor Ramallah en Bethlehem aan elkaar te koppelen. Het Vaticaan besliste om kardinaal Roger Echegaray naar Jeruzalem te sturen om te bemiddelen in de patstelling rond de Geboortekerk.

Dinsdag konden alvast zesentwintig Palestijnen de geboortekerk verlaten. Het zou gaan om burgers en leden van de Palestijnse veiligheidsdienst maar niet om "terroristen", aldus een Israëlische legerwoordvoerder. Ze werden op een bus gezet en naar een legerbasis gebracht voor ondervraging.

Intussen zijn Israëlische troepen begonnen met de terugtrekking uit Hebron in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Een tiental Palestijnen kwamen om en een veertigtal gezochte Palestijnen werden gearresteerd. Israël blijft wel nog een ziekenhuis belegeren waar zich een twintigtal Palestijnse strijders zouden hebben verschanst. De terugtrekking zou woensdagnacht moeten zijn voltooid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud