VN-gezant spreekt van opstand in Afghanistan

In Afghanistan wordt de internationale gemeenschap volgens VN-gezant Tom Koenigs met een 'echte' opstand geconfronteerd. Het Afghaanse leger met zijn 40.000 soldaten geraakt daardoor 'hopeloos overbelast'.

(belga) Koenigs zei op een bijeenkomst zondagavond in Berlijn dat er ook veel te weinig politieagneten zijn, die voor een dergelijke inzet opgeleid zijn. Daartegenover is de voorraad aan gewapende opstandelingen, die uit het grensgebied met Pakistan infiltreren, praktisch 'onuitputtelijk'.

De vroegere Duitse politicus van de Groenen eist dat de internationale gemeenschap in Afghanistan zich 'kwalitatief duidelijker' engageert dan nu. De Duitse strijdkrachten moeten daarbij volgens zijn inzicht ook op militair vlak in bijzonder gevaarlijke gebieden optreden.

'Duitsland moet er onder omstandigheden rekening mee houden ook naar het zuiden van Afghanistan te gaan', zei Koenigs. Tegenover het escalerende geweld in het land moeten de ingezette Navo-troepen in de toekomst krachtiger 'als totaliteit' optreden en tonen dat hun soldaten geen 'papieren tijgers' zijn.

De Duitse regering heeft tot nog toe een grootschalige verschuiving van zijn tot de ISAF-troepen behorende soldaten van het relatief rustige noorden naar de opstandige regio's in het zuiden strikt afgewezen. In het gebied, waar Britten en Canadezen de militaire hoofdtaak dragen, is het het afgelopen weekeinde tot de zwaarste gevechten sinds de val van het talibanregime eind 2001 gekomen.

De Duitse regering zal zich in de komende weken over een nieuw Afghanistanconcept beraden. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier had na zijn bezoek aan Kaboel een herziening aangekondigd. De Bondsdag moet zich deze maand nog over een verlenging van het mandaat van de circa 2.800 Duitse soldaten in Afghanistan uitspreken

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud