VN stellen nieuwe Darfoer-resolutie voor

De Westerse VN-leden hebben dinsdag 24 juni een nieuwe resolutie voorgesteld in verband met een snelle militaire interventie in Darfoer (Soedan). Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten reageerden enthousiast toen ze merkten dat het nieuwe voorstel door de meeste landen gesteund wordt.

(belga) Soedan weigerde de eerste versie van de tekst te ondertekenen omdat die te veel dreigingen aan het adres van de Soedanese partijen die niet aan het doen slagen van de resolutie zouden meewerken, bevatte. 'Wij hebben de tekst ingrijpend veranderd. De toon is helemaal anders. (...) Ik denk dat de terminologie minder dreigend is. De tekst is eerder verzoenend', vertelde de Britse ambassadeur Emyr Jones Parry, aan de pers. De Soedanese vertegenwoordiger bij de VN meldde echter al dat zijn land ook met deze versie niet akkoord gaat. Volgens hem stemmen sommige passages niet overeen met de huidige situatie in Darfoer.

De aangepaste resolutie voorziet een militaire interventie bestaande uit zowel VN-manschappen als militairen van de Afrikaanse Unie en dit voor een periode van twaalf maanden. Ze krijgt de naam Unamid en zou uit 19.555 militairen, 3.772 burgers en 19 politie-eenheden bestaan. Het project moet begin 2008 van start gaan. Het zou op dat moment de grootste, werkzame vredesmacht zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud