VN sturen Blauwhelmen naar zuiden Sudan

(belga)- De Verenigde Naties gaan Blauwhelmen sturen naar het zuiden van Sudan, na de ondertekening van een vredesakkoord tussen de regering en de rebellen. Dat maakte de VN-vertegenwoordiger Jan Pronk zondag bekend. Die ondertekening wordt nog voor eind december verwacht.

Volgens Pronk gaat het waarschijnlijk om 7.000 Blauwhelmen, afkomstig uit verschillende landen, die in het zuiden van Sudan zullen gestationeerd worden, enkele weken nadat het vredesakkoord met de rebellenbeweging SPLA is ondertekend. Bedoeling van de VN-soldaten is 'om te waken of beide partijen het akkoord naleven'.

De burgeroorlog in Sudan begon in 1983 en kostte aan 1,5 miljoen mensen het leven. Sinds twee jaar heeft de Sudanese regering met de rebellenbeweging SPLA een staakt-het-vuren afgesproken.

Vrijdag werd in het Keniaanse Nairobi een verklaring ondertekend waarin beide partijen zich engageren om ten laatste tegen 31 december een globaal vredesakkoord te tekenen. Enkele uren later ging de VN-Veiligheidsraad akkoord om internationale steun te verlenen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud