VN sturen troepen naar Somalië

©EPA

De Verenigde Naties zijn het eens geworden om een troepenmacht te sturen naar het door een burgeroorlog verscheurde Somalië. In een unaniem aangenomen resolutie riep de VN-Veiligheidsraad donderdag (lokale tijd) in New York VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon op voorrang te verlenen aan de plannen om blauwhelmen naar Somalië te sturen.

Foto Epa: VN-topman Ban-Ki Moon.

(belga) - "Dit is een grote overwinning. We hebben een zeer goede resolutie aangenomen", zei de Zuid-Afrikaanse VN-ambassadeur Dumisani Kumalo aan de pers. "Voor de eerste keer stuurt de VN-Veiligheidsraad een signaal naar de Somalische bevolking: als aan de veiligheidsvoorwaarden en het politiek proces is voldaan, zijn we bereid een vredesmissie te sturen", zei Kumalo.

Eerst zal een kleinere politieke missie in de Hoorn van Afrika de "de omvattende, uniforme VN-strategie" voor het einde van de gevechten en de terugkeer naar de vrede en veiligheid ondersteunen, luidt het in de resolutie. Ze heeft de opdracht de overgangsregering en het politiek proces te versterken, de ontwikkeling van een grondwet te begeleiden en in 2009 de verkiezingen in het oog te houden. Somalië, vooral dan de hoofdstad Mogadishu, vertoeft sinds maanden in de greep van geweld. Sinds 1991 beschikt het land niet meer over een functionerende regering.

De waarnemende raadsvoorzitter en Britse VN-ambassadeur John Sawers toonde zich tevreden over de eerste stap. "Het is een lange, harde weg tot aan de vrede", zei de diplomaat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud