VN-topman Egeland haalt fel uit naar Israël

VN-topfunctionaris Jan Egeland heeft zondag, op bezoek in het zwaar belaagde Beiroet, uitgehaald naar Israël, dat hij ervan beschuldigde 'het humanitaire recht te schenden'. Egeland, het hoofd van het VN-comité voor noodhulp, zei voorts 'ontzet' te zijn door de verwoestingen die de Israëlische luchtmacht in de Libanese hoofdstad heeft aangericht.

(belga) 'Het gaat hier om een vernietiging, gebouw na gebouw, van verscheidene woonzones. Met zoveel burgers die er wonen, is sprake van een excessief gebruik van geweld', zei Egeland, een Noor, aan de hem vergezellende journalisten. Op de vraag of de bombardementen door Israëlische F-16's een oorlogsmisdaad zijn, antwoordde de VN-functionaris: 'Het humanitaire recht is geschonden'.

Later zondag zal Egeland nog een ontmoeting hebben met de Libanese premier Fouad Siniora. De vice-secretaris-generaal van de VN wil vanuit Beiroet ook een oproep aan de internationale gemeenschap richten om noodhulp te sturen voor de ruim 500.000 mensen die in Libanon op de vlucht zijn. De hulp moet echter veilig ter plaatse kunnen komen en 'tot dusver biedt Israël ons die garantie niet'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud