VN-Veiligheidsraad keurt vredesmacht voor Darfoer goed

De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag unaniem een resolutie goedgekeurd om een gezamenlijke vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie te ontplooien in de Soedanese conflictregio Darfoer.

(belga) Het gaat om ongeveer 20.000 troepen en zowat 4.000 man politiepersoneel die de rust in de regio zullen proberen te herstellen. De voorbereidingen zullen in oktober van start gaan en nog voor het einde van het jaar zou het hoofdkwartier in Darfoer een feit moeten zijn.

VN Secretaris-generaal Ban Ki-moon (Foto - AFP) noemde de unanieme stemming van de Veiligheidsraad om het conflict dat al vier jaar aansleept te beƫindigen 'historisch'. Bij de strijd in de Soedanese regio zijn al 200.000 mensen omgekomen en twee miljoen anderen zijn dakloos.

De troepen zullen aanvankelijk twaalf maanden ter plaatse blijven om te helpen bij de implementatie van het Vredesakkoord dat in 2005 in het Nigeriaanse Arusha werd gesloten tussen Kartoem en de Afrikaanse rebellengroepen. De 7.000 Afrikaanse troepen die momenteel in Darfoer actief zijn, worden in de troepenmacht opgenomen.

De resolutie voorziet een tijdsschema voor de militaire ontplooiing en de diplomatieke activiteiten die een einde moeten maken aan het etnische conflict.

De resolutie roept de 'partijen in het conflict in Darfoer op hun internationale verplichtingen te vervullen'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud