VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk einde vijandelijkheden

De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vrijdagavond unaniem de Frans-Amerikaanse resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden in Libanon.

(belga) De resolutie kreeg nummer 1701. De tekst roept de Hezbollah op onmiddellijk alle aanvallen te staken, terwijl Israël wordt opgeroepen onmiddellijk zijn militair offensief te beëindigen.

De tekst stelt voor dat het Libanese leger en de VN-vredesmacht UNIFIL gezamenlijk het zuiden van Libanon binnentrekken en dat Israël gelijktijdig zijn troepen uit de regio terugtrekt. De UNIFIL telt op het moment 2.000 troepen in Libanon.

Blauwhelmen

De resolutie stelt een uitbreiding tot maximaal 15.000 soldaten voor. Daarnaast wordt het mandaat van de blauwhelmen uitgebreid: UNIFIL heeft toestemming "te beslissen over iedere noodzakelijke actie met betrekking tot het inzetten van zijn troepen om te verzekeren dat de operatiezone niet wordt gebruikt voor vijandelijke acties van welke aard dan ook." De resolutie verwijst niet naar hoofdstuk 7 van het VN-Handvest, dat het gebruik van geweld toestaat als de internationale vrede en veiligheid bedreigd worden.

Dreiging

Libanon was daartegen gekant. Wel wordt in de resolutie gesteld dat de situatie in Libanon wel degelijk een dergelijke dreiging vormt. Israël had om een "gespierde" internationale vredesmacht gevraagd die in staat zou zijn om de Hezbollah onder controle te houden. De blauwhelmen hebben ook als taak te helpen bij humanitaire hulpverlening in Libanon. Het conflict heeft in een maand tijd aan meer dan duizend Libanezen en ruim honderd Israëli's het leven gekost.

Vrijlating soldaten

De resolutie roept op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van de twee Israëlische soldaten die op 12 juli door Hezbollahmilitanten werden ontvoerd. Israël startte zijn offensief in reactie op die ontvoering. Wat de kwestie rond de Shebaa Farms aangaat, wordt in de resolutie aan secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd binnen 30 dagen aanbevelingen aan de Veiligheidsraad te doen, na besprekingen met de betrokken partijen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud