VN-Veiligheidsraad versoepelt sancties tegen Irak

(belga) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft dinsdag unaniem een resolutie goedgekeurd die voorziet in een versoepeling van de economische sancties tegen Irak. De regering in Bagdad krijgt ook opnieuw de kans om olie te verkopen en van de opbrengst voedsel en medicijnen voor haar burgers te kopen.

De goederenlijst, die in het kader van de versoepeling van de sancties is aangepast, bevat honderden verboden goederen voor militaire of informatica-doeleinden en is bedoeld om de controle op de toegang van Irak tot dergelijke goederen op te drijven. De lijst werd eerst door de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittanniƫ en China goedgekeurd, alvorens de overige leden van de VN-Veiligheidsraad hun stem konden uitbrengen.

De VN stelden de sancties tegen Irak twaalf jaar geleden in nadat Saddam Hoessein buurstaat Koeweit binnenviel. Critici van het sanctieprogramma beweerden dat de regering in Bagdad vaak naliet noodzakelijke hulpgoederen voor ziekenhuizen en dergelijke aan te schaffen. Vooral het Iraakse volk zou volgens hen te lijden hebben gehad onder de sancties.

Het humanitaire plan voor Irak werd in december 1996 gestart. Irak kreeg de toestemming om onder toezicht van de VN olie te exporteren. De opbrengsten moesten worden aangewend voor medicijnen, voedsel en andere noodzakelijke niet-militaire goederen. Het plan werd ingevoerd om de negatieve effecten van de economische sancties op de Iraakse bevolking te verzachten.

Op 8 april 2002 staakte Irak echter dertig dagen zijn olie-uitvoer. Dit uit protest tegen de Israƫlische raids in de autonome Palestijnse gebieden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud