VN-Veiligheidsraad vraagt terugtrekking Israël

De VN-Veiligheidsraad heeft donderdag een ontwerp van resolutie voorgesteld dat de terugtrekking vraagt van de Israëlische troepen uit de Gazastrook. De tekst heeft echter weinig kans om aangenomen te worden.

(belga) De VS, die een vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, vindt de tekst onevenwichtig omdat hij niet verwijst naar de raketten tegen Israël en naar de vrijlating van de ontvoerde Israëlische soldaat.

Het ontwerp vraagt dat 'Israël', de bezettende macht, zijn agressie tegen de Palestijnse burgerbevolking stopzet' en dat Israël zijn troepen terugtrekt uit de Gazastrook en alle Palestijnse verantwoordelijken die hij vasthoudt, vrijlaat.

Het Israëlische leger is het noorden en het zuiden van de Gazastrook binnengedrongen om de raketaanvallen op Israël te stoppen en om de vrijlating te bekomen van de ontvoerde soldaat. Tien maanden geleden trok Israël zich terug uit het Palestijnse gebied. Tweeëntwintig Palestijnen werden al gedood in de Gazastrook door het Israëlische leger dat zelf een man verloor in de strijd.

Israël is bereid om zich terug te trekken, in ruil voor de ontvoerde soldaat en het einde van de raketaanvallen op Israël. Dat stelde de Israëlische minister van Defensie, Amir Perez donderdag.

(foto epa)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud