VN-voedselorganisatie luidt noodklok over voedselprijzen

©REUTERS

Landbouwproducten zijn dit jaar gemiddeld veertig procent duurder geworden tegenover negen procent het jaar daarvoor. De VN-organisatie voor voeding en landbouw, FAO, luidt de noodklok.

(belga) - Voedsel wordt te duur voor de burger, zo meldt het Nederlands Dagblad.Volgens de FAO heeft de wereld nog nooit in een dergelijke situatie gezeten. Alle landbouwproducten, behalve suiker, worden snel duurder. In zeven landen zijn al voedselrellen uitgebroken: in Marokko, Guinea, Jemen, Mauretanië, Mexico, Oezbekistan en Senegal gingen mensen de straat op uit protest tegen stijgende voedselprijzen.

De VN-voedselorganisatie pleit voor snelle maatregelen om de prijsstijging af te remmen en de landbouwproductie op te voeren. Zevenendertig landen hebben nu al internationale steun nodig om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Twintig ervan liggen in Afrika, negen in Azië, zes in Midden-Amerika en twee in Europa (Moldavië en de Russische deelstaat Tsjetsjenië).

In minstens 22 andere landen zijn maatregelen genomen om voedsel betaalbaar te houden voor de inwoners. Daarvan liggen er acht in Afrika, zeven in Azië, vier in Zuid-Amerika, twee in Europa (Bosnië en Kroatië) en één in Centraal-Amerika.
De FAO ziet geen verbetering voor volgend jaar.

Foto (Reuters): Flipijnse kinderen krijgen een voedselpakket met Kerstmis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud