VN-waarnemers belemmerd in Oost-Congo

(belga) - MONUC, de VN-missie in de Democratische Republiek Congo, hekelt de omstandigheden waarin zijn militaire waarnemers moeten werken in Oost-Congo. Vaak kunnen ze hun job niet naar behoren doen, meldt het katholieke persagentschap MISNA.

De VN-manschappen kunnen niet steeds de nodige controles doen wanneer er meldingen zijn van slachtpartijen, geeft MONUC toe. Zo kregen waarnemers van MONUC onlangs van de ex-soldaten van RDC-Goma (Rassemblement Congolais pour la Démocratie) geen toelating om het militair kamp van Ruwangabo (Noord-Kivu) te doorzoeken. In de andere kampen zoals in Katale mochten de MONUC-waarnemers wel binnen maar kregen ze geen toelating om met de aanwezige soldaten te spreken.

Om zijn geloofwaardigheid niet te verliezen eist MONUC dat de experts de volledige bewegingsvrijheid in Oost-Congo krijgen. De gouverneur van Noord-Kivu heeft inmiddels aangekondigd dat de MONUC-waarnemers vrije toegang krijgen tot de militaire installaties op zijn grondgebied om zonder hindernissen de nodige controles te kunnen doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud