VN-waarnemers klaar voor inspectie Iraakse installaties

(belga) - Een team wapendeskundigen van de Verenigde Naties staat klaar om naar Irak te reizen zodra de Veiligheidsraad daarvoor het groene licht heeft gegeven. Dat heeft het Internationaal Atoomagentschap van de VN (IAEA) dinsdag in Wenen gezegd.

'We kunnen morgen beginnen maar we hebben eerst toestemming nodig van de Veiligheidsraad', aldus een woordvoerster van de IAEA. Het agentschap geldt als de waakhond van de VN op nucleair gebied.

De Belgische minister van Landsverdediging André Flahaut heeft dinsdag verheugd gereageerd op de bereidheid van Irak om onvoorwaardelijk wapeninspecteurs tot zijn grondgebied toe te laten. Flahaut verklaarde bovendien dat ons land bereid is één of meerdere inspecteurs te leveren.

'Ik ben vooral verheugd over de reactie van Irak. België is altijd overtuigd geweest dat men een kans aan de diplomatie moest geven, boven de optie om militair tussenbeide te komen" aldus Flahaut aan het persagentschap Belga. Hij stelt dat die mening gedeeld wordt door premier Guy Verhofstadt, en de minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel.

Het leveren van inspecteurs aan de Verenigde Naties gebeurde ook al in het verleden. Belgische militairen hebben ook al deelgenomen aan operaties van de VN, zoals na de Golfoorlog van 1991. Ze moesten toen toezien op de ontwapening van Irak, in het bijzonder de vernietiging van het nucleair, bacteriologisch en chemisch wapenarsenaal.

18738817

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud