VN zullen Noord-Korea 'verbaal' veroordelen

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il ©REUTERS

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Japan hebben zaterdag in New York na lang getouwtrek overeenstemming bereikt over een veroordeling van Noord-Korea na de recente raketproeven van het communistische regime.

(belga) - Het gaat evenwel niet om een volwaardige resolutie maar om een verklaring die Noord-Korea "verbaal" zou veroordelen. Het voorstel wordt maandag aan de vijftienkoppige Veiligheidsraad voorgeschoteld.

De Verenigde Staten en Japan hadden een volwaardige resolutie gevraagd. Rusland en China waren daartoe niet bereid. De raket vloog over Japans grondgebied.

In de tekst die aangenomen moet worden, zegt de Veiligheidsraad dat de lancering een schending is van de resolutie uit 2006 die volgde op een eerste raketproef. Die resolutie verbiedt nieuwe lanceringen. De raad zou ook de actie veroordelen en vraagt dat gelijkaardige tests niet meer uitgevoerd worden. Ook zouden enkele maatregelen uit de vorige resolutie "aangepast" worden.

De verklaring moet bij consensus aangenomen worden. De VN-ambassadeurs van de permanente leden - VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië - waren sinds de lancering vorige zondag in overleg met Japan over de kwestie.

Japan versterkte vrijdag al de eigen sancties tegen Noord-Korea. Volgens Noord-Korea was de raketlancering een test om een satelliet in een baan rond de aarde te brengen. Maar Japan, Zuid-Korea en de VS vermoeden dat het om een test van de langeafstandsraket Taepodong-2 gaat.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud