Volksrepubliek China viert 60ste verjaardag

Met een enorme militaire parade in het hartje van Peking heeft China donderdag de 60ste verjaardag van de Volksrepubliek herdacht. Het vertoon moest vooral de Chinese ambities, ook op internationaal niveau, in de verf zetten.

(tijd) - De festitiviteiten werden geopend met 60 kanonschoten. Daarna marcheerden duizenden militairen strak in het gelid over het Plein van de Hemelse Vrede. Ook toonde het communistische regime een vloot van intercontinentale raketten en tanks. In een zwarte limousine met open dak inspecteerde de Chinese president, Hu Jintao, zijn manschappen. Daarbij riep hij voortdurend 'Gegroet kameraden, hardwerkende kameraden!'

Voor de Poort van de Hemelse Vrede sprak Hu een select gezelschap van gasten toe. Op die plek had Mao Zedong op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China uitgeroepen. Opvallend was dat Hu het traditionele Maopak droeg, dat in de jaren zeventig alomtegenwoordig was in China.

Bekijk de slideshow

'Vanaf deze plek is het Chinese volk opgestaan', zei Hu, een beroemde uitspraak van Mao parafraserend. 'Vandaag omarmt een socialistisch China de modernisering, omarmt het de wereld en omarmt het de toekomst.' De president benadrukte dat het verheven China stevig in zijn schoenen staat.

 

Met het imposante spektakel wilde het communistische regime vooral het succes aantonen van de combinatie van een eenpartijstaat en economische liberalisering. China is de op twee na grootste economie ter wereld, na de Verenigde Staten en Japan. En het land eist steeds nadrukkelijker zijn plaats op in de wereld.

De autoriteiten hadden bijzonder strenge veiligheidsmaatregelen genomen om de plechtigheden vlot te laten verlopen. De toegang tot het stadscentrum van Peking werd afgesloten. Zelfs de duivenmelkers moesten hun dieren aan de grond houden.

Het Plein van de Hemelse Vrede werd afgesloten voor gewone burgers. Wie toch een glimp van de festiviteiten wou opvangen, werd weggestuurd door de politie. 'Ga naar huis! Ga thuis naar de televisie kijken!', riep een politieagent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud