Voorzitter Barroso klaar met hernieuwde Europese Commissie

(tijd) - José Manuel Barroso, de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, kondigde donderdag een herschikking aan van zijn ploeg. De wissel blijft beperkt tot twee nieuwe namen en één verandering van portefeuille. De goedkeuring van de nieuwe Commissie voor het Europees Parlement volgt mogelijk al over twee weken.

De Commissie-Barroso had normaal op 1 november van start moeten gaan. Maar Barroso (foto: afp) besliste vorige week zijn Commissie niet voor te leggen aan het Europarlement, omdat een afkeuring onvermijdelijk leek. Gisterenavond kondigde Barroso aan de 'noodzakelijke en voldoende' veranderingen te hebben aangebracht.

De grote lijnen van de herschikking waren bekend. De controversiële Italiaan Rocco Buttiglione stapte op en Letland verving de in eigen land in opspraak geraakte Ingrida Udre door Andris Piebalgs. Voor de bekendmaking van het uiteindelijke team was het wachten op de naam van het Italiaanse commissielid. Uiteindelijk komt de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken, Franco Frattini, naar Brussel. Frattini krijgt dezelfde portefeuille van Buttiglione: die van Justitie en Binnenlandse Zaken. De Hongaar Laslo Kovacs, die tijdens de hoorzittingen voor het Europarlement een slechte beurt maakte als toekomstig verantwoordelijke voor Energiebeleid, krijgt een andere portefueille toegewezen, die van Douane en Fiscaliteit. Andris Piebalgs wordt bevoegd voor Energie. De omstreden Nederlandse liberale Neelie Kroes blijft bevoegd voor Concurrentiebeleid. Barroso noemde Kroes' ervaring in het bedrijfsleven gisteren een pluspunt. Bovendien zijn voldoende garanties gegeven tegen mogelijke belangenvermenging, zei hij.

Barroso staat onder druk zijn nieuwe ploeg snel te laten goedkeuren in het Europees Parlement. Dat kan al van 16 tot 18 november.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud