'Vraag is nu of Grieken trots opzij zetten'

Professor Paul De Grauwe (foto: Sofie Van Hoof)

'Dit is een belangrijk akkoord', zegt Paul De Grauwe, professor economie en specialist monetaire unie aan de KU Leuven. 'De vraag is nu of de Grieken hun trots opzij kunnen zetten'. Eerder verzette Griekenland zich al tegen steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

(tijd) - De Grauwe heeft er alleszins vertrouwen in. 'De druk van de markten op Athene was enorm groot'.

De eurozone zet dit jaar 30 miljard euro opzij, maar het initiatief ligt bij de Grieken om de kredieten te 'activeren'. Athene zou bij een lening een rente van 'ongeveer 5 procent' betalen. 'De rentevoet is zowat het enige nieuwe dat bekend is gemaakt', aldus De Grauwe. 'Dat was de achilleshiel van het vorige Europese akkoord'. Europa zegde wel steun toe, maar niet tegen welke prijs.

Olli Rehn, de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken die het plan zondagmiddag uit de doeken deed, sprak van een 'marktconform' tarief. Volgens De Grauwe is dat om het plan te kunnen 'verkopen'. 'Op de markt betaalde Griekenland vrijdagmiddag op een bepaald moment 7,5 procent'.

'Maar de markt kan zich ook vergissen of overdreven reageren', vult De Grauwe aan. Volgens de econoom was daar de voorbije dagen misschien wel sprake van. 'Als de markt kalmeert, kan die 5 procent heel snel wel marktconform worden'.

Merkel

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft zich lang verzet tegen kredieten aan Griekenland die teveel afweken van de marktrente. Toch denkt De Grauwe niet dat het voor haar moeilijk wordt om het akkoord te verkopen. 'Merkel zal zeggen dat de Grieken stukken meer betalen om te lenen dan de Duitsers'. Daarnaast zal ze er net als andere politici op hameren dat ze via de lening winst zullen maken.

Dankzij het plan moet Griekenland op korte termijn niet bij de markten aankloppen voor geld. Toch wil De Grauwe niet gezegd hebben dat de muntunie louter tijd heeft gekocht. 'Veel zal afhangen van hoe de conjunctuur en de budgettaire situatie evolueert'.

Draconisch

Zondagmiddag werd het EU-luik van het reddingsplan grotendeels duidelijk. Na een bijeenkomst met het IMF maandagmiddag volgen wellicht meer details over de bijdrage van het monetair fonds. Zij zouden maximaal 10 tot 12 miljard euro bijdragen, bovenop de 30 miljard van de eurozone.

'Voor zover ik begrepen heb, is de huidige Griekse besparingsronde al vrij draconisch', zegt De Grauwe. 'De voorwaarden van het IMF voor steun aan Griekenland zal dus wellicht niet veel meer verder gaan'.

KD


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud