Vrede en zelfbestuur nabij in Noord-Ierland

(belga) - Het vredesproces in Noord-Ierland is stevig opgeschoten met de aankondiging van de Britse regering dat in november verkiezingen worden gehouden en met de verklaring van het Iers Republikeins Leger dat het een nieuwe stap in de ontwapening van de militie heeft gezet. De Britse premier Tony Blair vloog naar Noord-Ierland om zijn Ierse ambtgenoot Bertie Ahern te ontmoeten en besprekingen te voeren met politieke leiders in de Britse provincie.

Nadat Londen had aangekondigd dat de verkiezingen die sinds mei uitgesteld zijn, op 26 november plaatsvinden, deelde het IRA mee dat het een derde stap in zijn ontwapening had gezet overeenkomstig een procedure die door de Canadese generaal John de Chastelain wordt gesuperviseerd. De generaal zou dinsdag bij de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland verslag uitbrengen over de vooruitgang in de ontwapening van de militie. Eerdere stappen in het ontwapeningsproces werden in 2001 en 2002 gezet. Daarbij werd niet bekendgemaakt welke wapens werden overgedragen.

"Dit kan één van de belangrijkste dagen voor Noord-Ierland sinds het akkoord van Goede Vrijdag zijn", zei een woordvoerder van Blair. Dat akkoord uit 1998 voorziet in zelfbestuur voor Noord-Ierland en de verdeling van de macht in het plaatselijke parlement en de regering tussen de katholieken en de protestanten.

Voorzitter Gerry Adams van Sinn Fein, de politieke vleugel van het IRA, sprak zich dinsdag in Belfast voor een beëindiging van het geweld tussen de katholieke Republikeinen en de protestantse Unionisten uit. Adams riep alle partijen op de wapens neer te leggen.

Blair en Ahern hadden de voorbije weken sterke druk op de partijen in het conflict uitgeoefend. De twee regeringsleiders eisten van het IRA dat het zijn gewapende strijd voor beëindigd zou verklaren en zou instemmen met de overdracht van zijn volledige wapenarsenaal. Van de protestantse leider David Trimble wordt verwacht dat hij binnen de Noord-Ierse regering weer met Sinn Fein samenwerkt.

Momenteel wordt de provincie vanuit Londen bestuurd. De regering en het parlement van Noord-Ierland werden in oktober 2002 door de Britse regering op non-actief gezet, nadat Republikeinen op spionageactiviteiten voor het IRA betrapt werden. Gesprekken die sindsdiens in het kader van het vredesproces gevoerd werden, hadden tot dusver geen resultaat opgeleverd.

Het sinds ruim 30 jaar aanslepende conflict in Noord-Ierland heeft ongeveer 3.600 mensenlevens geëist.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud