Vredesakkoord in Somalië ondertekend

De Somalische overgangsregering en de Islamitische Rechtbanken hebben donderdag in de Soedanese hoofdstad Khartoem een akkoord ondertekend waarbij zij elkaar erkennen en zeggen een einde te maken aan de vijandelijkheden.

(belga) Twee weken geleden veroverden de islamitische rebellen grotendeels de controle over de hoofdstad Mogadishu op een alliantie van krijgsheren.

Het akkoord, dat de sponsoring kreeg van de momenteel door Soedan voorgezeten Arabische Liga, voorziet in de "erkenning van de wettelijkheid van de overgangsregering en de aanwezigheid van de Alliantie van Islamitische Rechtbanken", zei secretaris-generaal Amr Moessa van de Arabische Liga tegenover de pers.

Het akkoord voorziet eveneens in het "einde van de mediatieke en militaire campagnes". Het doet een oproep om "de dialoog zonder voorafgaandelijke voorwaarden voort te zetten" en voor de "berechting van oorlogsmisdadigers". Tevens lanceert de tekst "aan alle Somalische facties een oproep tot vrede".

De tekst werd geparagrafeerd door de delegatieleider van de Islamitische Rechtbanken, Ali Mohammed Ibrahim, en de Somalische minister van buitenlandse zaken Abdallah al-Sjeikh Ismaïl. Beiden omarmden nadien elkaar, zo meldde de Britse openbare omroep BBC.

Beide partijen treffen elkaar opnieuw op 15 juli. Eerder deze week weigerden ze nog in dezelfde ruimte aanwezig te zijn.

De Soedanese president Omar al-Beshir, die als bemiddelaar de ondertekening van het akkoord bijwoonde, noemde het "het begin van het einde van alle conflicten in Somalië".

Sinds begin juni controleren de Islamitische Rechtbanken een groot deel van Mogadishu. Hun invloed verspreidt zich sindsdien over het hele land dat sinds 1991 ten prooi is aan een burgeroorlog. In de door hen gecontroleerde zones zijn ze begonnen de sharia in te voeren.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud