VS bereid Noord-Korea energiehulp te bieden

(belga) - De VS zijn volgens de Amerikaanse gezant James Kelly bereid Noord-Korea te helpen bij zijn energievoorziening in het geval de communistische staat afziet van zijn kernwapenprogramma.

'Eens het probleem van de kernwapens van de baan is, komen er wellicht mogelijkheden voor hulp door de VS, privé-investeerders en andere landen aan Noord-Korea op het vlak van energie' zo zei de leider van de afdeling Oost-Azië in het Amerikaanse State Department maandag in Seoel.

Totnogtoe heeft Washington in de discussie over de stopzetting van het Noord-Koreaanse atoomprogramma steeds benadrukt dat Noord-Korea voor het nakomen van internationale akkoorden niet zal beloond worden. Kelly bevestigde dat de Amerikaanse regering bereid is tot dialoog.

In oktober maakten de VS bekend dat Noord-Korea het bestaan van een geheim atoomwapenprogramma had toegegeven. De VS vermoeden dat het land al in het bezit kan zijn van een of twee kernwapens.

Kelly is sinds zondag in Seoel om met de Zuid-Koreaanse regering over het Noord-Korea-conflict te spreken. Maandag ontmoette hij ook de pas gekozen Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun. Die bevestigde tijdens het gesprek dat de nucleaire kwestie op een vreedzame wijze door diplomatie moet opgelost worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud