VS blijven gekant tegen terugkeer IAEA-wapeninspecteurs naar Irak

(belga) - De Verenigde Staten hebben maandag uitgesloten dat er in de nabije toekomst inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) naar Irak terugkeren. Volgens het IAEA zijn de nucleaire sites in Irak in een kritische conditie.

"Het is zeker niet het moment voor de inspecteurs om terug te keren naar Irak omdat de situatie op het terrein nog veel te onstabiel is", zei Richard Boucher, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Boucher voegde eraan toe dat een beslissing over de terugkeer niet vlug zal genomen worden en dat de coalitietroepen het best geplaatst zijn om het werk te verrichten en dat ze dat dan ook zullen blijven doen.

Het hoofd van het IAEA, Mohammed El Baradei, wenst de terugkeer van zijn inspecteurs naar Irak. Baradei is zeer ongerust door de bijna dagelijkse rapporten over plunderingen van Iraakse nucleaire sites en over de gevolgen van radioactieve bronnen die misschien niet meer gecontroleerd worden. "We hebben de morele verantwoordelijkheid om de feiten vast te stellen en dringend maatregelen te treffen om de veiligheid te waarborgen", zei Baradei.

Op 6 mei reeds heeft het IAEA gezegd aanwijzingen te hebben dat bruikbaar radioactief materiaal om 'vuile bommen' te maken kan gestolen zijn uit nucleaire sites in Irak.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud