Advertentie

VS brachten Londen 5 maanden vooraf op hoogte invasiedatum Irak

(belga) - De VS brachten Londen vijf maanden voor de invasie van Irak op de hoogte van de startdatum van het offensief. Dat schrijft woensdag de Britse krant The Independent.

Volgens The Independent raakte het nieuws bekend tijdens de berechting door de krijgsraad in de Catterick-kazerne in Yorkshire van een 23-jarige Britse militair die van doodslag op een medesoldaat in Irak wordt beschuldigd.

Volgens luitenant-kolonel Christopher Warren, getuige op het proces, kreeg het Britse legerbevel vijf maanden voor de invasie -in oktober 2002, dus- van plannenmakers in het Pentagon de data waarop de invasie was voorzien. Dat betekent dat zowel Tony Blair als George W. Bush al in volle voorbereiding van een oorlog was op het moment dat zogezegd nog 'alle diplomatieke middelen' werden aangewend om Saddam Hoessein tot 'medewerking' met de VN te bewegen.

Voorzien was, aldus Warren, dat in december 2002 met de opleiding van de invasietroepen werd begonnen. Uiteindelijk werd die opleiding twee maanden uitgesteld, want in december moest de schijn van een 'politiek proces dat op niets uitloopt' (door Saddams vermeende weerbarstigheid) nog hooggehouden worden.

22244474

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud