VS-Congres keurt terugtrekkingskalender goed

Het Amerikaans Congres heeft donderdag de laatste versie goedgekeurd van een wetsontwerp omtrent de financiering van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Het bevat ook een kalender voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak en zal op een veto van president George Bush stuiten die daarmee aan zijn scherpste confrontatie met de nu door de Democraten gecontroleerde volksvertegenwoordiging toe is.

(belga) Zoals werd verwacht keurde een dag na het Huis van Afgevaardigden ook de Senaat met 51 stemmen voor en 46 stemmen tegen een noodkrediet van 124 miljoen dollar goed voor de oorlog in Afghanistan en Irak. Maar het wetsontwerp koppelt die financiering aan een troepenterugtrekking uit Irak vanaf 1 oktober. Als niet dwingende doelstelling stelt het ontwerp ook dat het merendeel van de troepen tegen 31 maart dat land moet hebben verlaten.

De Republikeinse president George Bush had vooraf reeds laten weten zijn veto te stellen indien het door de Democraten gecontroleerde Congres de wet zou stemmen. Het Witte Huis kondigde donderdag aan dat het veto snel zal komen, ongetwijfeld begin volgende week.

Na zo'n veto moeten de twee kamers van het Congres en het Witte Huis het eens worden over een nieuw wetsontwerp omtrent de financiering van de oorlog.

Er dreigt een impasse van twee maanden wat volgens functionarissen van het Pentagon druk zal zetten op de financiering van de twee oorlogen.

De Democraten hebben erkend dat zij niet de tweederde meerderheid kunnen vinden om het veto van de president ongedaan te maken.

Het staatshoofd heeft de Democraten ervan beschuldigd politiek te willen scoren en heeft gezegd dat het de vijanden van Amerika zal toelaten de terugtrekking af te wachten, wat tot "falen" van het beleid inzake Irak zal leiden en de veiligheid van de VS in gevaar zal brengen.

De Democraten van hun kant zeggen dat het Irakbeleid van het Witte Huis reeds heeft gefaald. Amerikaanse troepen zijn in een niet-winnende positie geplaatst temidden van een burgerconflict dat de Iraki's en hun regering zelf moeten oplossen.

Zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat hebben twee Republikeinen voor het Democratische wetsvoorstel gestemd.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud