VS en Rusland grotendeels eens over nieuwe VN-resoluties voor Irak

(belga) - De Verenigde Staten en Rusland zijn het grotendeels eens over de invoering van een nieuwe Irak-resolutie. Beide partijen staan achter een nieuw besluit van de VN-Veiligheidsraad. Dat heeft de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Joeri Fedotow, donderdag verklaard na een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega William Burns in Moskou.

'Des te sneller de Veiligheidsraad een dergelijke resolutie goedkeurt, des te groter is ook de mogelijkheid van de internationale gemeenschap om het Iraakse volk te helpen in het overwinnen van de crisis', zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov.

Volgens de Amerikanen en de Britten moet de nieuwe VN-resolutie veel landen in staat stellen te participeren aan de heropbouw van Irak.

Burns meent dat Rusland zowel 'een sleutelrol speelt bij de wederopbouw van Irak' als bij 'de uitvoering van het stappenplan voor de vrede in het Midden-Oosten'.

Hiermee lijkt een toenadering tussen de VS en Rusland op til over de aanpak van de wederopbouw van Irak. Rusland verzette zich - samen met Frankrijk en Duitsland - fel tegen de Amerikaans-Britse invasie van Irak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud