VS erkennen 'Republiek Macedonië'

(belga) - De Verenigde Staten hebben donderdag formeel de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) erkend als de 'Republiek Macedonië'. Dat heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Griekenland reageerde reeds verbolgen op de erkenning.

'Vanaf nu wordt niet meer gesproken over de FYROM maar over de Republiek Macedonië', aldus de functionaris, die wist te vertellen dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, toestemming had gegeven voor de naamswijziging.

De beslissing is een beloning voor de regering in Skopje, die ijvert om van het land een multi-etnische democratie te maken, klonk het nog.

Het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zal in de loop van de dag de naamswijziging officieel aankondigen.

Griekenland reageerde al verbolgen op de erkenning. Athene weigerde begin jaren negentig, na de onafhankelijkheid van de voormalige Joegoslavische provincie, de nieuwe republiek onder de naam Macedonië te erkennen. Athene vreesde dat Macedonië aanspraak zou kunnen maken op de gelijknamige Noord-Griekse provincie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud