VS feliciteren Kibeki

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Mwai Kibeki gefeliciteerd met zijn herverkiezing tot president van Kenia. Het is volgens het ministerie aan de Keniaanse autoriteiten om de beschuldigingen van fraude te onderzoeken. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, toonde zich zondag dan weer bezorgd over de ongeregeldheden tijdens de presidentsverkiezingen. De Keniaanse oppositie heeft de bevolking opgeroepen de officiële resultaten te verwerpen.

(belga) - 'We feliciteren de president vanzelfsprekend met zijn verkiezingen', zei een zegsman van het Amerikaanse State Department, Rob McInturff. 'We roepen het Keniaanse volk opnieuw op de resultaten van de stembusgang te aanvaarden en het democratisch proces vooruit te helpen'. Hij verwees naar de Keniaanse kiescommissie om elke beschuldiging van fraude of slechte organisatie te onderzoeken.

'Dit gezegd zijnde, zouden we, nu het resultaat bekend is gemaakt, de president willen feliciteren en hem onze steun betuigen, en we staan te popelen om de komende jaren met het Keniaanse volk samen te werken', aldus nog de woordvoerder.

De waarnemersmissie van de Europese Unie van haar kant stelde dat de kiescommissie er niet in geslaagd is de geloofwaardigheid van de presidentsverkiezingen te verzekeren. Ook vanuit Groot-Brittannië weerklinkt scepsis.

Londen feliciteert de Keniaanse kiezers om op een geordende manier en waardig aan de verkiezingen te hebben deelgenomen.'Maar we hebben reële zorgen over de onregelmatigheden die door de waarnemers van de EU en anderen zijn gemeld', benadrukt minister Miliband. Hij riep de Keniaanse leiders op 'in een geest van eenheid' er een antwoord op te bieden.

De partij van de verliezende presidentskandidaat Raila Odinga heeft de Keniaanse bevolking al opgeroepen de uitslag te verwerpen. 'De Keniaanse kiescommissie heeft frauduleus verklaard dat de presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Mwai Kibaki', luidt het zondagavond in een mededeling.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud