'VS hielpen Israël met plannen van operatie in Libanon'

De Amerikaanse regering was nauw betrokken bij het plannen van Israëlische militaire operaties tegen Hezbollah, zelfs vo/o/r de ontvoering van de twee Israëlische soldaten op 12 juli. Dat schrijft het magazine The New Yorker in zijn jongste editie.

(belga) Volgens de Amerikaanse journalist Seymour Hersh, die ooit de prestigieuze Pulitzer Prize won, waren Amerikaans president George W. Bush en vicepresident Dick Cheney ervan overtuigd dat een Israëlische campagne tegen Hezbollah de veiligheidssituatie in Israël zou verbeteren en dat het een voorbode kon zijn van een eventuele preventieve Amerikaanse aanval op de nucleaire installaties van Iran.

Hersh citeert een anonieme Midden-Oosten-expert die op de hoogte was van de plannen van Jeruzalem en Washington. Volgens de bron was Israël al van plan om Hezbollah aan te vallen voor de ontvoeringen van 12 juli en had Tel Aviv deze intenties bekend aan hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

De expert meent dat Washington een goede reden had om de Israëlische campagne te steunen.

Een militaire optie tegen Iran zou er immers pas kunnen komen als de wapens van Hezbollah eerst vernield zouden zijn, om zo te vermijden dat Hezbollah een wraakactie zou ondernemen tegen Israël.

Hersh citeert ook een Amerikaans regeringsconsultant die zegt dat er nog voor de ontvoering van de Israëlische soldaten Israëlische verantwoordelijken naar Washington kwamen "om groen licht te krijgen" voor een reeks bombardementen die zouden uitgevoerd worden na een provocatie van Hezbollah.

'De Israëli's hebben ons gezegd dat dit een relatief goedkope oorlog zou zijn met heel wat voordelen', aldus de consultant. 'Waarom niet? We zouden raketten, tunnels en bunkers kunnen opsporen en bombarderen vanuit de lucht. Het zou een demonstratie zijn voor Iran'.

Amerikaanse regeringsverantwoordelijken ontkennen de informatie van Hersh.

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud