VS, Iran en Irak gaan "veiligheidscomité" vormen

De Verenigde Staten, Iran en Irak gaan een "veiligheids(sub)comité" vormen, dat zich tot doel stelt bij te dragen aan de pogingen tot herstel van de stabiliteit in Irak. Onder de veiligheidsproblemen worden met name de steun voor gewelddadige milities, al-Qaida en grensbeveiliging verstaan.

(belga) Tot die samenwerking hebben hoge vertegenwoordigers van de drie betrokken landen zich dinsdag in Bagdad geëngageerd. De ontmoeting tussen VS-ambassadeur in Irak Ryan Crocker, zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Kazemi Qomi en de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari betekende nog maar de tweede officiële ontmoeting tussen de VS en Iran in bijna dertig jaar vijandschap. Vooraf was afgesproken dat naast "Irak" geen ander thema zou worden aangesneden.

In een communiqué van het kabinet van premier Nuri al-Maliki werd verwelkomd dat beide partijen (Washington en Teheran) "hun steun aan het democratisch proces in Irak hebben herhaald".

Merkwaardig genoeg wordt van het comité verwacht dat het optreedt tegen milities en bewegingen die volgens de nieuwe Amerikaanse verklaring gesteund worden door Iran. Crocker zorgde tijdens het overleg prompt voor een giftige sfeer door Teheran ervan te beschuldigen, sjiitische milities te steunen die VS-soldaten doden. Ook met het -soennitische en fervent anti-Iraanse- al-Qaida zou Iran volgens Washington samenwerken. Sinds ruwweg twee maanden is Washington het verzet in Irak beginnen te herleiden tot "al-Qaida in Mesopotamië" en buitenlandse (lees: Iraanse) sponsors. Van de 22 verzets- en/of terreurbewegingen in Irak speelt dat schimmige "al-Qaida" echter een tweedeplansrol. Voorts toonde de krant Los Angeles Times onlangs aan dat de "buitenlandse" aanwezigheid in Irak vrij beperkt is, en dat bovendien ongeveer de helft van de niet-Iraakse rebellen uit Saoedi-Arabië komen, een bondgenoot van de VS.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud