Advertentie

'VS-leger blijft minstens nog een jaar in Irak'

(belga) - Het Amerikaanse leger zal nog minstens een jaar in Irak moeten blijven. Dat meent de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. 'Het zou onverantwoord, totaal onverantwoord zijn, te denken dat men op 23 januari 's middags kan zeggen dat er iemand zal zijn aan wie de volledige verantwoordelijkheid voor Irak kan toevertrouwd worden', zegt Powell in een interview met de Franse krant Le Figaro.

Het interview is afgenomen in de marge van de donorconferentie voor Irak in Madrid. 'De Iraki's moeten eerst nog hun grondwet opstellen en dat kan maanden duren. Vervolgens zijn er verkiezingen nodig. Het is moeilijk in te denken dat dit alles op minder dan een jaar kan gebeuren'.

De Amerikaanse minister zei ook dat het moeilijk te bepalen is wanneer er een redelijk niveau van veiligheid in het land zal zijn, maar hij gaf de verzekering dat 'de veiligheid zal verbeteren'.

Powell is tevreden over de toezeggingen voor hulp die in Madrid gedaan zijn. Maar hij betreurde dat Frankrijk en Duitsland, twee landen die zich gekant hebben tegen het Amerikaanse offensief, er zich toe beperken enkel via de Europese Unie bij te dragen. 'Toch zijn Frankrijk en Duitsland geen vijanden van de Verenigde Staten. Wij zijn bondgenoten', voegde hij daaraan toe.

In Berlijn heeft de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczoreck-Zeul woensdag echter wel bijkomende Duitse hulp voor de wederopbouw van Irak aangekondigd, ten belope van 193 miljoen euro tot in 2005.

20495363

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud