Advertentie

VS-leger vindt in Irak wapens met Iraanse opschriften

Het Amerikaanse leger heeft maandag bekendgemaakt nabij Bagdad projectielen te hebben ontdekt die zich in pantserwagens kunnen boren en die gelijken op het wapentuig dat Iran volgens Amerikaanse beschuldigingen aan Iraakse milities levert.

(belga) Ook werden mortiergranaten met Iraanse opschriften gevonden.Amerikaanse soldaten vonden zaterdag in een sjiitisch dorp op zowat 25 km ten noorden van Bagdad een atelier voor de fabricage van projectielen en namen er "150 explosieve projectielen van het type EFP in beslag", aldus majoor Jeremy Siegrist op een persbijeenkomst in Camp Victory, de grote Amerikaanse legerbasis in de periferie van de Iraakse hoofdstad. Ook zijn negentien 120 mm mortiergranaten met Iraanse opschriften ontdekt.

Deze maand heeft het Amerikaanse leger al uitgepakt met "bewijzen" van gebruik door sjiitische milities van wapens waarvan de bestanddelen in Iran zijn gemaakt. Het betrof projectielen van het type EFP die pantsers kunnen doordringen. Sinds 2004 heeft dit wapentuig al het leven gekost aan minstens 170 Amerikanen en andere geallieerden. De Amerikaanse woordvoerder bleef maandag niettemin voorzichtig en zei niet te denken "dat (de nieuwe vondst van EFP) met een regering in verband te brengen is". "De inscripties op de mortieren duiden erop dat zij van Iraanse origine zijn", voegde hij eraan toe. "Wij boeken vooruitgang om het hoofd te bieden aan de nieuwe bedreiging" die uitgaat van EFP, meende Siegrist. Op dezelfde plaats hebben de Amerikanen ook 13 122 mm raketgranaten en zeven raketwerpers van het type RPG gevonden. "Een betekenisvolle hoeveelheid", zei een andere woordvoerder, kapitein Clayton Combs wiens eenheid de ontdekking heeft gedaan. "Veel Amerikaanse soldaten zullen vanavond beter slapen dankzij de ontdekking van de voorraad EFP". Bij een verrassingsbezoek aan Bagdad op 17 februari heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gesuggereerd dat de Iraanse regering verantwoordelijk kan worden gehouden voor die (wapen)leveringen, zelfs al is daarvoor geen bewijs aan te voeren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud