Advertentie

VS positief na gesprekken met Noord-Korea

Na een eerste poging tot een directe toenadering tot Noord-Korea zien de VS kansen op een Koreaans schiereiland dat vrij is van kernwapens. De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill toonde zich dinsdagavond na twee dagen van gesprekken in New York opmerkelijk positief.

(dpa) Volgens Hill had de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye Gwan duidelijk gemaakt dat Pyongyang niet alleen de enige kerncentrale van het land binnen de zestig dagen wil sluiten en inspecteurs van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) wil toelaten. Noord-Korea zou ook al werk willen maken van de volgende en moeilijkere fase, waarbij de kerncentrale onbruikbaar moet worden gemaakt.

Tot de eerste twee elementen had Noord-Korea zich al verbonden toen medio februari in Peking in het zogeheten zes-partijenoverleg een doorbraak werd bereikt over de stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Bij dat overleg zijn, behalve de VS en Noord-Korea, ook Zuid-Korea, Japan, China en Rusland betrokken.

Pyongyang zei vorige maand toe om zijn kernwapenprogramma stap voor stap op te geven. In ruil zou het land economische en energiesteun krijgen. Volgens Hill was er bij de gesprekken in New York aan beide kanten bereidheid om tot vooruitgang te komen.

De bilaterale gesprekken golden na meer dan vijftig jaar van confrontatie tussen de VS en Noord-Korea als een historische stap. Er komen nog rechtstreekse overlegrondes, waarvan een in principe nog voor de volgende ronde van het zes-partijenoverleg in Peking eind volgende week.

Hill zei nog dat er van de kant van de VS alleen tegemoetkomingen zullen komen wanneer Noord-Korea al zijn verplichtingen volledig nakomt. Pyongyang dringt onder meer aan op een terugdringen van de handelsbarrières en wil van de lijst van landen geschrapt worden die het terrorisme ondersteunen.

De VS en Noord-Korea verkeren formeel nog steeds in staat van oorlog sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud