VS raadplegen bondgenoten over aanval op Irak

(Belga) - De Verenigde Staten overleggen met de bondgenoten voordat ze een militaire actie tegen Irak ondernemen. Dit heeft de Amerikaanse president George W. Bush (foto: epa) woensdag verklaard in Praag. Hij is daar voor een NAVO-top.

Alle bondgenoten moeten bovendien zelf uitmaken of ze aan een aanval op Irak meedoen. "Als het besluit valt om militaire kracht te gebruiken, zullen wij overleggen met onze vrienden en we hopen dat zij met ons zullen meedoen", aldus Bush.

Over Duitsland, dat meermaals heeft verklaard niet mee te doen aan een aanval op Irak, zei Bush: "Wat Duitsland betreft, is het een besluit dat Duitsland zal nemen, net als het besluit van Tsjechië en Groot-Brittannië. Het gaat om een beslissing die elk land moet nemen over of, hoe en wanneer ze meedoen".

De Amerikaanse president zei dat de VS "een coalitie van bereidwilligen" zal aanvoeren die Irak met harde hand zal ontwapenen als de Iraakse leider Saddam Hussein niet voldoet aan de betreffende resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud