VS slaan alarm over WK voetbal

(tijd) - De Verenigde Staten waarschuwen voor terroristische aanslagen bij de wereldkampioenschappen voetbal in Zuid-Korea en Japan. Ambassadeur Frank Taylor, coördinator voor contraterrorisme op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei bij de publicatie van het jaarlijkse rapport over 'Patronen in het mondiale terrorisme' dat het evenement terroristen een uitgelezen kans biedt om zich te manifesteren.

Volgens het rapport blijft het 'internationale terrorisme' vastbesloten dood en verderf te zaaien, ondanks de klappen die het kreeg in Afghanistan. De aanvallen op 11 september, waarbij meer dan 3000 mensen uit 78 landen omkwamen, maakten van 2001 het 'succesvolste' jaar in de geschiedenis van het terrorisme. Er vielen 3.547 slachtoffers, tegen 409 in het jaar daarvoor. Het aantal acties daalde licht, van 426 naar 346.

Opnieuw wijzen de VS Cuba, Libië, Irak, Iran, Noord-Korea, Sudan en Syrië aan als staten die terrorisme ondersteunen. Desgevraagd kon Taylor gisteren echter niet bevestigen dat er vorig jaar in Praag contacten waren tussen Mohamed Atta, een van de kapers van 11 september, en leden van de Iraakse veiligheidsdienst. Volgens het rapport getroostten Libië en Sudan zich inspanningen om van de lijst af te komen, maar sneden ze niet alle banden met terroristen door.

Iran trok zich wel uit 'bepaalde terroristische activiteiten' terug, maar rust radicale Palestijnse groeperingen uit. Het rapport is vrij neutraal over Yasser Arafat. Hij wordt niet in verband gebracht met de onderschepte lading wapens die volgens Israël voor hem waren bestemd.

Het rapport maakt geen gewag van vermeende pogingen van Cuba om biologische wapens te ontwikkelen.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 22 mei.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud