VS trekken zich terug uit Mosul - update

(belga/tijd) - De Amerikaanse bezettingstroepen hebben zich vrijdag teruggetrokken uit de Noord-Iraakse stad Mosul. De stad werd onmiddellijk ingenomen door Iraakse rebellen. Ondertussen hebben de Amerikaanse troepen bijna de volledige controle over Fallujah, al wordt er nog altijd gevochten in die stad. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger vrijdag bekendgemaakt.

In Mosul is sinds vrijdagochtend geen spoor meer te vinden van het Amerikaanse leger. In de straten patrouilleren, te voet of in de auto, gewapende rebellengroepen.

VS-troepen hadden tot donderdagavond vier van de vijf bruggen in de stad onder hun controle. Blijkbaar hebben zij zich teruggetrokken nadat zij donderdagnacht onder mortiervuur waren komen te liggen.

Het Amerikaanse leger zou ondertussen wel bijna de volledige controle hebben verworven over Fallujah. Het bezettingsleger, bijgestaan door Iraakse veiligheidstroepen, heeft vijf districten in het noorden van de stad in handen. Van daaruit lanceren ze aanvallen op naburige districten en op het stadscentrum, melden getuigen. De Amerikaanse luchtmacht voerde 's ochtends ook hevige aanvallen uit, terwijl Amerikaanse tanks en legervoeren overal rondreden in de stad. Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder zal het nog een tijd duren voor de veiligheid in heel de stad is teruggekeerd.

Ondertussen blijven de levensomstandigheden voor de bewoners van de stad achteruit gaan. Er is gebrek aan water, stroom en medische verzorging. Daarenboven kunnen de doden niet begraven worden door de aanhoudende gevechten, wat tot geurhinder leidt in veel straten.

De Syrische chauffeur Mohammed al-Joundi, die eind augustus ontvoerd werd in Irak, samen met twee Franse journalisten, is levend teruggevonden in Fallujah. Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse leger vrijdag laten weten. Van de twee journalisten, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, was er geen spoor.

In de stad Fallujah werden huizen ontdekt waar gijzelaars zijn onthoofd en waar de videobeelden van gijzelaars werden opgenomen. Bij de aanval op Fallujah zijn al 600 opstandelingen gedood. Volgens officiële bronnen vielen aan Amerikaanse kant 18 doden en 69 gewonden. Volgens artsen van het Amerikaanse militaire ziekenhuis in het Duitse Landstuhl zijn er echter 225 ernstig gewonde soldaten vanuit Fallujah naar Duitsland overgebracht. Van de Iraakse militairen die met de Amerikanen mee strijden, sneuvelden er volgens officiële bronnen vijf en raakten er 34 gewond.

In Bagdad waren er na het vrijdagsgebed gevechten tussen soennieten en Iraakse veiligheidstroepen. In het district Adamea in het noord-oosten ontstond er een vuurgevecht na een betoging aan een moskee tegen het Amerikaanse offensief in Fallujah. Het is onduidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Honderden mensen namen deel aan de betoging. De Iraakse Islamitische Partij had opgeroepen om te betogen. Woensdag had die soennitische partij al aangekondigd zich te zullen terugtrekken uit de interimregering van premier Iyad Allawi, uit protest tegen de aanval in Fallujah.

In verscheidene delen van Bagdad vonden gevechten plaats tussen opstandelingen en de autoriteiten. Bij een vuurgevecht in Haifa Street vielen één dode en verscheidene gewonden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud