VS-troepen dringen centrum Fallujah binnen - update

(belga/tijd) - Amerikaanse troepen zijn dinsdag doorgedrongen tot in het centrum van de opstandige Iraakse stad Fallujah. Een Amerikaanse officier meldde dat de VS een derde van het soennitische rebellenbolwerk controleren. In Ramadi hebben de rebellen na 24 uur strijd het centrum opnieuw in handen.

Een Amerikaanse soldaat zoekt een vijandige scherpschutter. (foto: epa)

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, wordt het grondoffensief 'moeilijk' en zal het lang duren. De aanval op Fallujah begon maandagmiddag en volgens correspondenten wordt er ook nu nog steeds zwaar gevochten. Amerikaanse en Iraakse soldaten hebben momenteel al een ziekenhuis en een treinstation heroverd op de Iraakse rebellen.

Volgens het Pentagon kwamen nog 'maar' zes Amerikaanse soldaten om omdat de tegenstand 'zwakker' is dan verwacht. Het aantal gedode opstandelingen bedraagt volgens een Amerikaanse luitenant op CNN '85 tot 90'.

Voor het eerst maakten dinsdag ook de Arabische media melding van zware verliezen onder de opstandelingen. Ooggetuigen meldden dat zij in een straat in het oosten van de stad verscheidene dode soldaten en drie brandende tanks hadden gezien. De Amerikaanse troepen, gesteund door soldaten van het Iraakse interimregime, willen de West-Iraakse stad pas verlaten als zij in handen van Iraakse veiligheidstroepen is. Interim-premier Iyad Allawi, die maandag de 'goedkeuring' had gegeven voor het offensief, riep dinsdag de rebellen in Fallujah op de wapens neer te leggen.

Uit protest tegen de aanval op Fallujah besliste de soennitische Islamitische Partij (voortgekomen uit de Moslimbroederschap) zich uit de interimregering terug te trekken. Haar vertegenwoordiger in de regering, minister van industrie Hashem al-Hassani schortte zijn lidmaatschap van de partij op.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud