VS verwachten nieuwe grote terreuraanslag

(belga) - De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een reeks gesprekken tussen agenten van al-Qaeda onderschept waaruit zou blijken dat er een nieuwe grote terroristische aanslag wordt voorbereid. Dat bevestigde The New York Times zondag in haar elektronische editie.

De inlichtingendiensten "hebben een reeks vage maar verontrustende gesprekken tussen agenten van al-Qaeda onderschept gedurende de laatste maanden. Daaruit zou blijken dat de terroristische organisatie een minstens even belangrijke operatie tracht uit te voeren als de aanslagen van 11 september", zo schrijft de krant.

Volgens de krant, die verantwoordelijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten citeert, lijken deze "gecodeerde en dubbelzinnige" boodschappen op diegene die vorige zomer werden onderschept en die president George W. Bush waarschuwden voor een mogelijke terroristische aanslag.

"De hoeveelheid informatie over een andere mogelijke aanslag, in Europa, op het Arabisch schiereiland of in de VS, is in de loop van de voorbije maand toegenomen", aldus The New York Times. Een deel van deze informatie komt van strijders die gevangen werden genomen in Afghanistan tijdens de gevoerde operaties tegen de Taliban en het al-Qaeda netwerk van Osama bin Laden.

De verzamelde informatie blijft nochtans zeer vaag, aldus de krant. "Er is geen duidelijkheid over het moment noch over de plaats", bevestigt een Amerikaans verantwoordelijke. Voor de aanslagen van 11 september, tussen eind juni en begin augutus 2001, hadden verschillende overheidsdiensten gewaarschuwd voor eventuele aanslagen tegen Amerikaanse belangen in het buitenland en het risico op vliegtuigkapingen. Volgens de Washington Post op zaterdag zou George W. Bush meer bepaald ook gewaarschuwd zijn voor het risico op aanslagen op Amerikaans grondgebied.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud