'VS-vicepresident Dick Cheney liet stafchef geheime info lekken'

(belga) - Lewis 'Scooter' Libby, de door het Amerikaans gerecht in de Plamegatezaak vervolgde ex-stafchef van vicepresident Dick Cheney, zal zijn verdediging voor een stuk baseren op het feit dat naar zijn zeggen zijn chef hem heeft opgedragen en aangemoedigd om geheime informatie naar de pers te laten lekken. Dit heeft het tv-station NBC vrijdag gemeld op gezag van bronnen die dicht bij het onderzoek staan.

Plamegate is de affaire rond het uitlekken in de Amerikaanse pers dat Valerie Plame, echtgenote van een ex-ambassadeur die het Witte Huis in verlegenheid had gebracht in verband met de beweringen rond het Iraakse nucleair programma onder Saddam Hoessein, voor de CIA werkte.

Haar naam verscheen voor het eerst in de pers in juni 2003 en was het werk van columnist Robert Novak die zelf zei zijn informatie van anonieme hoge overheidsfunctionarissen te hebben. Het moedwillig vrijgeven van de identiteit van een geheim agent is strafbaar in de VS. Openbaar aanklager Patrick Fitzgerald onderzoekt al maanden de zaak, wat onder meer reeds leidde tot het vrijwillig ontslag van Lewis Libby als stafchef van vice-president Dick Cheney, na andere betichtingen door Fitzgerald dan het lek te zijn.

Volgens NBC en de online-editie van het magazine National Journal heeft Libby tegenover een 'grand jury' (die fungeert als raadkamer) getuigd dat zijn vroegere baas en andere 'superieuren' in het Witte Huis hem hebben toegelaten in juni en juli 2003 defensiegeheimen naar de pers door te spelen, om de regering Bush een duwtje in de rug te geven toen die het moeilijk had redenen voor de invasie van Irak te verkopen. Maar een advocaat van Libby, Bill Jeffries, ontkende tegenover NBC deze informatie.

Libby pleit onschuldig met betrekking tot hetgeen rechter Fitzgerald hem ten laste legt: obstructie van het gerecht, meineed en valse getuigenissen. Zijn proces begint normaal midden januari, na de Congresverkiezingen van november aanstaande maar voor de presidentiële stembusslag van 2008.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud