Waarnemers melden fraude bij stembusgang in Azerbeidzjan

(belga) - De parlementsverkiezingen van zondag in Azerbeidzjan zijn niet volgens de internationale normen verlopen 'ondanks kleine verbeteringen', verklaarden waarnemers van de Raad van Europa en van de OVSE. De situatie in de Kaukasische republiek is gespannen nadat tegenstanders van president Ilham Alijev de verkiezingen hebben verworpen wegens fraude.

'De onregelmatigheden die werden vastgesteld, vooral op de dag van de stemming, hebben ons doen besluiten dat de verkiezingen niet conform de internationale normen van Azerbeidzjan zijn verlopen', preciseerde de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Azerbeidzjan is lid van de Raad van Europa en heeft zich er zo toe verbonden eerlijke en transparante verkiezingen te houden.

Met zo goed als alle stemmen geteld (96,11%) haalde de regeringspartij 'Eni Azerbaijan' (Nieuw Azerbeidzjan) 63 van de 125 zetels binnen. Dat maakte de centrale kiescommissie bekend. De commissie heeft tien dagen om de officiƫle resultaten te publiceren, maar eerst moeten eventuele klachten worden onderzocht.

De partij van president Ilham Alijev komt dan wel als winnaar uit de bus, toch verliest de partij elf zetels in het parlement. Het oppositieblok Vrijheid haalde zes zetels. Daarnaast zijn er nog 41 zetels voor onafhankelijke kandidaten en de rest wordt verdeeld onder kleinere partijen, waarvan sommige erg regeringsgezind zijn.

De leiders van het grootste oppositiepartijblok 'Azadlyg' (Vrijheid) noemden de resultaten zondag al 'duidelijk vervalst'. Ze hebben zich ertoe verbonden hun aanhangers dinsdag op straat te brengen. Maar uit angst voor schermutselingen hebben de autoriteiten in Bakoe de actie verboden. Een vergadering op woensdag wordt wel toegelaten.

Vidadi Makhmudlu, de secretaris van de kiescommissie, meldde eerder dat de verkiezingen 'volledig frauduleus' verlopen zijn, aldus het Azerbeidzjaanse nieuwsagentschap Turan in Bakoe. Ondanks de aantijgingen over wijdverspreide onregelmatigheden in het voordeel van de regeringspartij, benadrukte president Alijev zondagavond dat de stemming eerlijk was verlopen.

De OVSE zag zich maandagnamiddag verplicht een verklaring over de verkiezingen te geven. Zij had de voorbije dagen immers de Azerbeidzjaanse regering verweten de oppositie te intimideren en te onderdrukken. Andere waarnemers hadden het over ernstige overtredingen van het kiesrecht zondag.

'Officieel toegelaten waarnemers mochten het stemmen en het tellen van de kiesbiljetten niet bijwonen', zei Matanat Azizova, een vertegenwoordigster van het Institute for Peace and Democracy dat door de Europese Unie wordt gefinancierd. In veel stemlokalen werd de speciale inkt niet gebruikt om de vingers te kleuren van mensen die al gestemd hadden, hoewel dat afgesproken was voor de verkiezingen. 'In sommige stembureaus raadden ambtenaren de kiezers aan voor de partij van Alijev te stemmen', voegde Azizova er nog aan toe.

Volgens waarnemers van de CIS-groep van de voormalige Sovjetrepublieken daarentegen werden de vereiste normen gerespecteerd. 'De enkele schendingen en terugtrekkingen tijdens de verkiezingscampagne waren niet talrijk en hebben geen betekenisvol effect gehad op de vrije keuze van de kiezers of op de verkiezingsuitslag', aldus de Russische leider van de CIS-waarnemers Vladimir Roesjajlo.

Volgens de verkiezingscommissie heeft ongeveer 47 procent van de kiesgerechtigden gestemd in de republiek die acht miljoen inwoners telt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud