Advertentie

Wade behaalt absolute meerderheid in Senegal

Uittredend staatshoofd Abdoulaye Wade behaalde de absolute meerderheid in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Senegal. Dit blijkt uit voorlopige resultaten.

(belga) Volgens de cijfers, die alle 35 departementen van het land tellen, haalt de 80 jarige president Wade een resultaat van 55,7 %. Deze resultaten werden door de departementscommissies gepubliceerd op basis van 3,35 miljoen uitgebrachte stemmen op een totaal van 4,9 miljoen ingeschreven kiezers.

De nationale commissie die de regionale resultaten verzamelt, valideert momenteel de stemmen en zal ze vrijdag officieel publiceren. Vervolgens zullen ze naar de grondwettelijke raad worden overgebracht waar eventuele geschillen worden onderzocht waarna de resultaten van de verkiezingen van 25 februari officieel worden. De socialistische partij die aan de macht was tot 2000, betwijfelt de resultaten wegens fraude.

'We zullen de resultaten niet aanvaarden. We komen tot het besluit dat we hebben meegewerkt aan de meest vervalste verkiezingen sinds de onafhankelijkheid van Senegal', verklaarde de woordvoerder van de socialistische kandidaat Ousmane Tanor Dieng. Dieng strijdt met zo'n 20% van de stemmen zij aan zij voor de tweede plaats met ex-premier Idrissa Seck, een voormalig medewerker van president Wade die uit gratie raakte en in de oppositie belandde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud