'Washington bereid Hezbollah als politieke kracht te erkennen'

(belga) - De Verenigde Staten zijn bereid om, met tegenzin, de Libanese sjiitische beweging Hezbollah niet langer als 'terreurorganisatie' te bestempelen en haar als politieke partij te erkennen. Dat schrijft donderdag de krant The New York Times.

'Hezbollah heeft Amerikaans bloed aan de handen', verklaarde een -anonieme- VS-functionaris aan de krant. De door Iran gesteunde beweging 'hoort thuis in dezelfde categorie als Al Qaeda. De regering heeft grote moeite om toe te geven dat Hezbollah een rol te spelen heeft in Libanon, maar daar gaan we toch naartoe.'

Hezbollah, dat sinds 1992 afgevaardigden heeft in het Libanese parlement, heeft dinsdag de spierballen gerold met een betoging in Beiroet, waarbij ongeveer een half miljoen Libanezen (vooral sjiïeten, die 40 procent van de Libanese bevolking uitmaken) zijn solidariteit met Syrië en zijn aversie van de VS en Frankrijk betoonde.

The New York Times wijst er op, dat de harde lijn die Washington versus Hezbollah wil volgen, niet wordt gedeeld door, onder andere, de Verenigde Naties en Frankrijk, die niet eisen dat Hezbollah zich ontwapent. Tijdens zijn recente Europa-bezoek probeerde president Bush nog, vergeefs, de EU te overtuigen om Hezbollah in het lijstje van terreurgroepen op te nemen.

'Frankrijk en de VS beseffen terdege dat als je op dit moment Hezbollah aanpakt, je riskeert de sjiïeten van je te vervreemden,' zei een bij het dossier betrokken diplomaat aan de NYT. Door de voorbije weken, na de moord op ex-premier Rafik Hariri, resoluut de anti-Syrische kaart te trekken in het etnisch en religieus erg complexe Libanon en er een 'ceder-revolutie' te ontketenen, dreigden Washington en Parijs Libanon resoluut de weg van een nieuwe burgeroorlog op te drijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud