Washington dient nieuwe tekst in voor VN-resolutie over afschaffing Irak-sancties

(belga) - De Verenigde Staten hebben maandag een herziene tekst afgegeven in de VN-Veiligheidsraad van hun project dat een resolutie moet goedkeuren voor de afschaffing van de sancties tegen Irak. Er wordt een grotere rol gegeven aan de Verenigde Naties in de vorming van een tussentijdse regering in Irak.

Om te antwoorden op kritiek die werd geformuleerd door andere leden van de Veiligheidsraad, waaronder voornamelijk Frankrijk, heeft Washington aanvaard nog meer veranderingen door te voeren in de resolutie. De nieuwe tekst aanvaardt dat de verantwoordelijkheid van de coalitietroepen loopt tot Irak een regering heeft die internationaal erkend is. De vorige tekst van 9 mei gaf de macht in Irak aan de coalitietroepen voor twaalf maanden, met de mogelijkheid tot verlenging indien de Veiligheidsraad niet anders besliste.

De tekst houdt ook meer verantwoordelijkheid in voor de vertegenwoordiger van de VN in Irak. Dat die vertegenwoordiger meer 'onafhankelijk' zal zijn, zal voor Frankrijk waarschijnlijk niet voldoende zijn. Frankrijk wil de VN een veel grotere rol zien spelen in Irak.

De Amerikaanse tekst voorziet verder dat de vertegenwoordiger van de VN in Irak rapport moet uitbrengen over zijn activiteiten aan de Veiligheidsraad. Frankrijk wenst echter dat de vertegenwoordiger rapport moet uitbrengen over alle aspecten van de vorming van een nieuwe regering.

Aanvaarding van de resolutie zou een onmiddellijke opheffing van de economische sancties tegen Irak betekenen die al sinds 1990 van kracht zijn. De inkomsten van Iraakse petroleum worden in een ontwikkelingsfonds ondergebracht onder supervisie van de bezettingsmacht.

In een toegeving aan andere leden van de Veiligheidsraad voorziet de tekst dat het 'olie voor voedsel' programma van de VN nog zes maanden blijft duren in plaats van vier maanden. Deze toegeving is belangrijk voor Rusland, dat met contracten ter waarde van USD 10,3 miljard in het 'olie voor voedsel' programma zit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud