Washington hamert nogmaals op Belgische genocidewet

(Belga) - De Verenigde Staten hebben vrijdag nogmaals hun onvrede uitgesproken over de Belgische 'genocidewet'. Die moet volgens de Amerikanen niet worden aangepast, maar afgeschaft.

De nieuwe oprisping komt er nadat bekend was geworden dat in België klachten zijn ingediend tegen huidig VS-president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair. Ook de ministers van buitenlandse zaken en defensie, Colin Powell en Donald Rumsfeld, en de militaire bevelhebber van de Iraakse oorlogscampagne, generaal Tommy Franks, worden in twee van de drie klachten genoemd. In een derde klacht worden ook justitieminister John Ashcroft, nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en vice-minister van defensie Paul Wolfowitz aangeklaagd.

Woordvoerder Philip Reeker van het ministerie van buitenlandse zaken herhaalde de bezwaren van Washington: de wet zet de deur open voor politiek gemotiveerde klachten en voor VS-leiders wordt het moeilijk vrij in België te reizen.

De genocidewet moet volgens Washington niet aangepast, maar afgeschaft worden: "Ons standpunt is, dat als de wet niet werkt, zij afgeschaft moet worden", zei de woordvoerder van het State Department.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud