Washington wil speciale troepeneenheid naar Kasjmir sturen

(belga) - De Verenigde Staten hebben India en Pakistan voorgesteld om een speciale troepeneenheid naar Indisch-Kasjmir te sturen. Dat meldt de krant Times of India woensdag. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, onderneemt woensdag in New Delhi een nieuwe poging om te bemiddelen in het conflict om het grensgebied Kasjmir.

Als India en Pakistan toelaten dat Amerikaanse militairen naar het gebied komen, zou dat in het kader van de strijd tegen al-Qaida gebeuren. Volgens de Times of India zou de Amerikaanse troepenmacht wel "van bescheiden omvang" zijn.

Bedoeling van een eventuele Amerikaanse interventie zou vooral zijn om aan de bestandslijn tussen Pakistan en India in Kasjmir een oogje in het zeil te houden. Op Pakistaans grondgebied zouden volgens de krant helikopters en observatievliegtuigen worden ingezet.

Het is nog niet bekend of Pakistan en India bereid zijn de Amerikaanse militairen op hun grondgebied toe te laten. In het verleden heeft India de VS al eens geweigerd om in Kasjmir soldaten te stationeren. De regering in New Delhi gaf toen als reden dat op die manier haar soevereiniteit in de regio wordt ondermijnd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud